Veiligheid en gezondheid


Veiligheid en gezondheid

Voor het toezien van de veiligheid van de zwemmers zullen er langs en op het water redders aanwezig zijn. De coördinatie hiervan ligt bij Reddingsbrigade Drachten. De route zal tijdens het evenement worden afgesloten voor vaarverkeer. Het is belangrijk om goed voorbereid en goed getraind aan de start te verschijnen. Informeer bij het dichtstbijzijnde zwembad bij jou in de buurt naar de trainingsmogelijkheden.

Aan het zwemmen in niet-zwemwater zijn enige risico's verbonden. In het slootwater kan de concentratie bacteriën en andere micro organismen verhoogd zijn. De kans op infecties van met name het maag-darmstelsel, maar ook de ogen, oren en huid (vooral bij open wondjes) is verhoogd. Het risico is gezien de algemene waterkwaliteit echter gering te noemen en bij een goede ademtechniek, het gebruik van een zwembril en eventueel oordopjes nemen de risico's verder af. Het gebruik van een wetsuit en waterschoenen biedt extra bescherming.

Zwemmen met open wondjes is af te raden, een tetanusprik wordt aangeraden. Raadpleeg hiervoor je arts. Indien je specifieke vragen hebt over je gezondheid en de mogelijkheid om deel te nemen aan A Local Swim Drachten, raadpleeg dan je behandelend arts. Ook voor de kans op zeldzame infectieziekten zoals leptospirose (ziekte van Weil), hepatitis A en andere infectieziekten dient je je behandeld arts te raadplegen.

We adviseren je vooraf een paar keer te trainen om te wennen aan het zwemmen in open water.